top of page
Zoeken
  • Rianneke

Slow living & Gezonde doelen opstellen


Hey! Wat leuk dat je er bent! Welkom bij mijn eerste blogpost.

Vanaf nu kun je mij ook via deze weg volgen en zal ik je meenemen in mijn (online) dagboek. Pak een kopje thee en wat lekkers erbij, dan neem ik je mee in mijn eerste blogpost.


Met de start van een nieuw jaar, denk ik altijd na over het opstellen van nieuwe doelen voor mezelf. Doelen die mij helpen om me lekkerder in mijn vel te voelen. Doelen waardoor ik me blijer voel.

Dit zijn vaak geen doelen die lastig te behalen zijn. Geen grote doelen, waar ik enorm

veel moeite voor moet doen om ze te bereiken. Wat mij betreft is het belangrijk dat het proces naar je doel toe, minstens zo belangrijk is als je doel zelf.


"Wat mij betreft is het belangrijk dat het proces naar je doel toe, minstens zo belangrijk is als je doel zelf."

Ik zat er eens goed over na te denken, met pen en papier bij de hand. Welke doelen zou ik nu eens voor mezelf opstellen?

Ik kon natuurlijk dingen opschrijven als "Gezonder eten" en mezelf vol stoppen met komkommer en worteltjes omdat een stukje chocola simpelweg niet onder 'gezond' zou vallen.

Doelen die ik prima vol kan houden toch? ... Oke ja misschien voor een week of twee.


Zo dacht ik verder na. Moesten mijn doelen dan echt zo strict en streng zijn? En zou ik ze niet sneller bereiken als ik de teugels wat liet vieren?

Wat wilde ik nou echt bereiken?Steeds vaker zag ik het onderwerp "Slow living" voorbij komen. Nieuwsgierig naar wat dat allemaal inhield, heb ik een beetje onderzoek gedaan.

Al snel kwam ik er achter dat het vrij letterlijk staat voor 'langzaam leven' in een wereld waar alles ongelofelijk snel gaat.


"We leven in zo'n snelle wereld dat het voor mij haast onmogelijk leek om door alle deadlines heen 'Langzaam' te leven. "

We leven in zo'n snelle wereld dat het voor mij haast onmogelijk leek om door alle deadlines heen 'langzaam' te leven. In een wereld waarin we vanuit haast leven.

Waar we to do's najagen, omdat we als we niet productief genoeg zijn, het gevoel hebben dat we gefaald hebben. Ik herkende mezelf in datzelfde patroon, waar ik mijn dagen volledig had volgepland. Waarbij ik pas een succesvolle dag bereikt had, als mijn to do's af waren. En als dat dan niet lukte ik enorm baalde van mezelf.


Soms kwam het zelfs voor dat ik wel ontspannende activiteiten voor mezelf gepland had, maar er uiteindelijk nooit 'aan toe kwam' omdat ik mijn taken nog niet had afgerond.

Het werd me duidelijk dat ik te weinig tijd nam voor rust. Te weinig tijd om even op te laden. Ik merkte, nu ik er beter over nadacht, dat ik ook behoefte had aan wat lucht.

En dat de keren dat ik mezelf de schuld gaf als het even te veel was, als ik in tranen uitbarstte, mijn taken niet meer lukt en omdat het gewoon even niet ging, onterecht waren.


Ik kon zo hard voor mezelf zijn, dat het bijna onmogelijk werd om te genieten van een vrij moment. Het voelde fout om even niet 'Productief' te zijn.

Ik kon zo hard voor mezelf zijn, dat het bijna onmogelijk werd om te genieten van een vrij moment. Het voelde fout om even niet 'Productief' te zijn.


Ik denk dat de valkuil bij de meeste mensen is, dat ze zich schuldig voelen als ze wél tijd voor zichzelf nemen.


Maar bewust de tijd nemen om even stil te staan bij wat je gelukkig maakt, zorgt ervoor dat je je ook gelukkiger gaat voelen.

Daarnaast is tijd nemen voor jezelf, tijd die nuttig is. Je verspilt deze tijd helemaal niet. Deze tijd heb jij nodig om op adem te komen, om in het moment te zijn.Ik wil mijn doelen opstellen vanuit een slow living perspectief. Waar niets moet, alles mag en waar ik kan doen wat ik het allerliefste wil doen op dat moment.


De wandeling maken die me energie geeft, het boek lezen waardoor ik voel dat ik alles aan kan, iets lekkers bakken, een dansje doen, even schilderen, een kopje thee.


Simpelweg de tijd nemen om van deze momenten te genieten. Zonder haast, en zonder dat ik mezelf voorbij loop.

Deze dingen tot prioriteit maken, maakt dat je weer ruimte creëert in je hoofd.
Mijn doelen zien er nu als volgt uit:

  1. Elke dag even naar buiten voor een wandeling

  2. Op tijd naar bed gaan ( Juist ook door voldoende te slapen, gun je jezelf voldoende rust)

  3. Op schrijven wat er in mijn hoofd omgaat

  4. Minstens 60 min op een dag iets doen waar ik echt blij van wordt (Hobby's etc)

  5. Wat uitgebreider koken en daar bewust de tijd voor nemen

Zoals je ziet komen vooral bewustwording, en de tijd nemen terug in mijn doelen. En zijn ze niet gebaseerd op "moeten', omdat ze dan gemakkelijk kunnen veranderen in een dagelijkse to do list.


Schrijf voor jezelf eens op wat je gelukkig maakt, en maak het dan je doel om hetgeen te doen waar je echt blij van wordt.

Het is oké, als het niet gelijk lukt om voldoende tijd voor jezelf in te plannen. Gewoontes en routines zijn nou eenmaal erg moeilijk te doorbreken.


Ik wil dat je weet dat je de tijd die je voor jezelf maakt, helemaal waard bent. Je bent het waard om je grenzen aan te geven, om tot rust te komen. Je bent het waard om lief voor jezelf te zijn.


Ik hoop dat ik je met deze blogpost heb kunnen helpen. Al ben ikzelf ook nog aan het ontdekken hoe ik slow living nog meer in mijn leven kan verwikkelen. (Ik neem je graag mee in dit proces).


Ik wens je het aller-allerbeste! en onthoudt: Je bent het waard om lief te zijn voor jezelf!


Liefs Rianneke

58 weergaven0 opmerkingen
logo2.png
bottom of page