top of page
Zoeken
  • Rianneke

Vanuit Gods liefde naar jezelf kijken

In de aanloop naar mijn bijbelschool ben ik veel bezig met het zoeken naar de betekenis van Gods liefde voor mij. Ook denk ik erg na over wat ik graag achter me wil laten, zodat ik me kan focussen op groei.

Groei in mijn geloof, identiteit, en de liefde die ik voor mezelf mag hebben.


Dat laatste is misschien nog wel het lastigste voor mij. Het is iets wat ik vaak aan de kant schuif, omdat ik soms zo moeilijk kan begrijpen waarom God mij zo enorm lief heeft.

Vaak kijk ik dan zo negatief naar mezelf, dat ik vergeet hoe God naar mij kijkt.


"God kijkt naar jou met onvoorwaardelijke liefde. Als Hij naar jou kijkt, ziet hij niet jouw zonden, je wonden en je schaamte. Hij ziet vergeving, schoonheid en een nieuw begin."

God kijkt naar jou met onvoorwaardelijke liefde. Als Hij naar jou kijkt, ziet hij niet jouw zonden, je wonden en je schaamte. Hij ziet vergeving, schoonheid en een nieuw begin.

Wat een prachtig iets om te mogen geloven, en het is echt waar!


Best gek eigenlijk dat ik, ondanks dat ik dit weet, alsnog zo vaak naar mezelf kijk met schaamte en schuldgevoelens. Dan kijk ik zo naar mijn zonden dat ik vergeet te kijken naar Diegene die ze vergeven heeft.


Ik vond het altijd het makkelijkst, om gewoon niet te veel bij stil te staan bij van mezelf houden. Wat kon het kwaad? Niets toch?

Niemand zou er tenslotte wat van merken, als ik alle liefde die ik in me had, gaf aan iedereen om me heen, behalve aan mezelf.

Andere mensen liefhebben was toch iets wat ik makkelijker en waardevoller vond.


Maar tegelijker tijd staat er in de bijbel het volgende vers: "Heb je naaste lief, als jezelf." (- Leviticus 19:18)


"Maar God dacht ik, Ik hou niet van mezelf, hoe kan ik dan mijn naasten liefhebben als mezelf?"

Maar God dacht ik, ik hou niet van mezelf, hoe kan ik dan mijn naasten liefhebben als mezelf?. Als ik mijn naasten echt zou lief hebben op de manier dat ik naar mezelf keek, dan zou ik enkel zonden en schuld zien.Een tijd geleden kreeg ik de vraag "Geloof je dat God je vergeven heeft en onvoorwaardelijk van je houdt?"

Ik wilde graag antwoorden met een volmondig "Ja!", want natuurlijk geloofde ik dat. Ik kon me het enkel niet beseffen, waarom zou God zoveel van mij houden?


Ik bleef een tijdje stil, waarop het meisje tegenover me de vraag anders stelde: "Geloof je dat God mij vergeven heeft en onvoorwaardelijk van me houdt?"

"Ja!" was mijn directe antwoord.


Waarop ik de vraag kreeg: "Waarom geloof je wél dat God mij vergeven heeft, en onvoorwaardelijk van mij houdt, maar geloof je niet dat Hij op dezelfde manier naar jou kijkt?"Dit liet me nadenken. Als ik naar haar kijk zie ik Gods liefde, vergeving, schoonheid en een nieuw begin.

Het voelde op dat moment alsof God tot me sprak: "Dit is precies wat Ik zie als ik naar jou kijk."


"Ik realiseerde me dat ik mezelf zo vaak te kort had gedaan, door te geloven in de leugens die ik mezelf had verteld. "


Ik realiseerde me dat ik mezelf zo vaak te kort had gedaan, door te geloven in de leugens die ik mezelf had verteld.


God gaf ons een groot geschenk en dat is de liefde! Door Zijn enig geboren Zoon, naar de aarde te sturen om alles te doorstaan voor ons.

Zo gaf Hij ons de kans op leven en vergeving. Hij gaf ons de mogelijkheid om opnieuw te beginnen. God gaf ons dit alles, omdat Hij ons zo lief heeft. Hij gaf ons Zijn vergeving, zodat wij ook onszelf lief mogen hebben.


Het is iets prachtigs om je te realiseren, maar tegelijkertijd ook iets heel groots. Bijna ondenkbaar dat Hij dit uit Liefde voor ons gedaan heeft. Ik denk vaak "Heeft U dit ook voor mij gedaan?, Dank U wel God!"


En dat is nu ook de manier waarop ik naar mezelf kijk, wetende dat ik een mens ben met zonden, wonden en schaamte. Maar dat God er elke dag opnieuw voor kiest om mij lief te hebben en te vergeven. Onvoorwaardelijk en door alles heen.

Daarom kies ik ervoor om niet meer naar mezelf te kijken met afkeur, maar met een dankbaar hart.


Het zal niet elke dag makkelijk zijn om jezelf te zien zoals God jou ziet, maar probeer de volgende keer als je in de spiegel kijkt dit eens te zeggen (als een gebed tot God):


"Dank U wel dat ik mag weten dat U mij lief heeft. Dat ik vergeven ben, en puur gemaakt. Dat U van mij houdt door alles heen, en dat U mij nooit verlaat. Dank U wel voor wat U voor mij overhad. Dat ik mag leven met U, door U.

Wilt U mij helpen mijzelf lief te hebben zoals U mij lief heeft? Zodat ik de mensen om mij heen nog beter kan liefhebben. Wilt U mij elke dag herinneren aan Uw onvoorwaardelijke liefde."


Dit gebed kun je eens tot God uitspreken. Ook helpt het mij om het op te schrijven en af en toe eens terug te lezen. Ik hoop dat deze blogpost je een beetje heeft kunnen helpen.

Het is niet altijd makkelijk, maar weet dat God ontzettend veel van je houdt (Door alles heen!)


Liefs Rianneke50 weergaven0 opmerkingen
logo2.png
bottom of page